Hva er responsivt webdesign?

Responsivt webdesign

Nå til dags kan man utforske nettet fra alle slags enheter. Det har blitt svært vanlig å surfe fra mobiltelefonen, samtidig som nettbrettene også brukes av mange til å søke opp informasjon på nettet. Alt fra spillkonsoller til moderne biler har nå også nettlesere som gir deg tilgang til nettsider. Og med såpass mange ulike enheter og forskjellige skjermstørrelser, så gjelder det å utvikle nettsider med responsivt webdesign.

Utviklingen innenfor webdesign har ført med seg svært mye nytt bare de fem siste årene. Etter at smarttelefoner i alle størrelser ble vanlige, så har webutviklere og webdesignere sett seg nødt til å tenke nytt. For å unngå at man taper kunder fordi at nettstedet ikke er tilpasset mobiler og små skjermer, så måtte man først lage en egen variant av nettstedet som fungerte bra på mindre skjermer. Deretter ble det vanlig å lage responsivt webdesign – som automatisk retter seg etter størrelsen på skjermen.

Konseptet rundt responsivt webdesign

Å lage et responsivt webdesign handler rett og slett om å lage ett design som er tilpasset alle brukerne, uansett hvilken enhet de besøker nettstedet fra. Meningen er at nettstedet automatisk skal tilpasse seg størrelsen til skjermen, slik at opplevelsen blir tilnærmet lik enten man besøker nettstedet fra en iPhone eller en datamaskin med en 26-tommers skjerm. Riktignok er man nødt til å foreta ulike endringer slik at nettstedet blir brukervennlig på begge enhetene, men konseptet dreier seg altså om at dette skal skje automatisk uten at siden må lastes inn på nytt.

De fleste webdesignere og webutviklere i dag jobber med responsivt webdesign for sine kunder. Dette skulle egentlig bare mangle da man hvert eneste år opplever en økning i antallet mobile brukere som besøker de største nettsidene i Norge. Allikevel er det ikke alle de store mediehusene som har valgt å legge om til denne strategien, som for eksempel landets største nettsted – VG Nett – som fortsatt tviholder til gammel teknologi. De viser nemlig forskjellige utgaver av nettstedet avhengig av hvilken enhet du besøker det fra.

Webdesigner

Hvordan lage en responsiv nettside

Et lekkert og samtidig brukervennlig webdesign kan være utfordrende nok i seg selv, men når man også må begynne å jobbe med prosenter fremfor piksler så kan det bli ekstra utfordrende. For ettersom man aldri vet størrelsen på skjermen til den besøkende, så er man avhengig av å bruke prosenter på alt fra bilder og bokser på nettstedet. Kun på denne måten kan man vite at man alltid får en nettside som ser korrekt ut i forhold til den besøkende enhet.

Responsivt webdesign har definitivt kommet for å bli, og du som ønsker å jobbe som webdesigner i fremtiden må rett og slett finne deg i det. Enkelte mener at responsive nettsider skaper begrensninger til kreativiteten i webdesign, men dersom man samarbeider med en god webutvikler så bør ikke dette skape noen store komplikasjoner. Nå som responsivt webdesign har blitt såpass vanlig så blir skillet mellom de to forskjellige yrkene webdesigner og webutvikler stadig tydeligere (og viktigere).