Fiskerestauranter er ikke kjedelige

fast-food-fiskerestaurant

Fiskerestaurantene stiger raskt i popularitet her i landet og det kan nok ha flere årsaker. Fisk er rett og slett blitt mer spennende. Man spiser det som hurtigmat og som et gourmetmåltid på flotte klassiske spisesteder. Borte er den tiden mange av oss vokste opp med at tirsdagen var fiskemiddag. Fiskebollene og plukkfisken er byttet ut med sushi og fiskeburger.

I Norge har vi to typer gull, oljen og fisken. Vi har en lang historie som en fiskerinasjon, og nå har man endelig også fått på bena en rekke norske spisesteder som utmerker seg og som baserer menyene sine på norsk fisk.

Et spennende konsept er restaurantkjeden Pinkfish, og som også er blitt internasjonal med restauranten sin i Singapore.

Konseptet som gjør det unikt i Norge, er at det skal være hurtigmat med hele menyen basert på laks fra Norge. Altså fast food hurtigmat med kortreiste råvarer.

«Fast Food – Casual sjømat»

Den norske verdenskjente kokken Geir Skeie som kommer fra den lille kommunen Fitjar på Vestlandet, står bak fast food restaurantkjeden Pinkfish. I mai 2018 sa han i et intervju til nettavisen.no, at han ønsket å fylle det hullet som er i markedet i dag, og som han mente er «fast casual sjømat».

fast-food-fiskeburger

I starten satset de mer enn 60 millioner og så for seg at markedet og spesielt Kina og Asia hadde plass til over 1000 restauranter på sikt. Laksen leveres fra Lerøy og tanken er å utnytte de markedene der populariteten for den norske laksen allerede er veletablert.

Spiser nordmenn egentlig mye fisk?

Vi spiser i alle fall fisk. I dag regner man med at man spiser mye mer fisk enn vi gjorde for 40-50 år siden. Faktisk spiste vi i 1960 kun en femtedel av det vi spiser i dag av fisk. Grovt regnet så spiser hver nordmann gjennomsnittlig 50 kg fisk i året. Og laksen er favoritten og da spesielt for de yngre.

Spiser nordmenn mye fisk

På Helsenorge sitt nettsted kan man lese at man anbefales å spise opptil 3 middager i uken med fisk. I tillegg rådes det til å bruke fisk som pålegg. Dessverre for skalldyrelskere, så betraktes ikke skalldyr som en del av den sjømaten som bør inngå i de 3 middagene.

Skalldyr har gode næringsstoffer så man kan spise hummer og reker med god samvittighet. Dette er også godt nytt for de som driver eller ønsker å starte fiskerestauranter i Stavanger. Ikke bare er vi nordmenn sultne på havets delikatesser, men vi rådes av myndighetene til å spise enda mer.

Internasjonale fiskeretter og sjømat

Som en sjømatnasjon er vi etter hvert også blitt glade i fisk laget på eksotiske og utenlandske måter. Går vi og sjekker Tripadvisor sine anbefalinger av fiskerestauranter i Oslo, er det hele 14 stykker av 49 restauranter som serverer sushi.

sushi

Går mann for eksempel inn på oregano.no og søker opp fiskerestauranter i de norske byene, får mann opp mange spennende steder.

  • Oslo viser på oregano.no at der finner man 49 fiskerestauranter og hele 53 spisesteder som serverer sushi.
  • I Tromsø kommer det opp 7 fiskerestauranter eller spisesteder som serverer mye fisk i tillegg til andre retter. Byen langt i nord kan også friste med ett sushi sted.
  • I Bergen finner man 27 fiske og 10 sushi restauranter.
  • Trondheim by kan tilby 26 spisesteder som kaller seg fiskerestauranter og 7 sushi steder.

Disse forskjellige nettstedene dekker selvsagt ikke absolutt alle spisesteder og hvordan de registrerer dem er noe forskjellig.

Uansett er det helt klart at er man glad i sjømat og fisk så er det mange steder å velge mellom for alle og enhver.

sushi2

Etter hvert som spisevanene i den norske kulturen forandres og nordmenn spiser mer ute, vil nok etterspørselen etter ulike fiskerestauranter også øke.

Kilder: