Flyttevask og utvask

Renholdsfirma

Skal du flytte fra bolig eller skal næringen/bedriften din skifte lokaler? I så fall vil det være nødvendig med en flyttevask, eller utvasking av boligen som det også ofte kalles.

Mange bedrifter vil velge å heller bestille en hovedrengjøring i forkant av flyttingen, da dette gjerne er en mer omfattende vaskemetode. Mens privatpersoner gjerne vil spare mye tid og slitsomme timer med vasking på å få et rengjøringsbyrå til å utføre flyttevasken fremfor at man gjør det selv.

En flyttevask kan være en komplisert prosess, alt avhengig av hvor skittent det er og størrelsen på boligen. Selv om det er snakk om en liten leilighet, så kan en flyttevask være svært tidkrevende, da det er en type renhold der man går svært nøye til verks.

Alt fra synlige overflater til skap og ventiler skal rengjøres, og i mange tilfeller vil man oppleve områder som er vanskelige å få rengjort. For eksempel kan tak være en stor utfordring, som man ikke får rengjort uten profesjonell hjelp eller bruk av profesjonelt utstyr.

Hva gjøres i en flyttevask?

En flyttevask er kanskje den mest omfattende jobben et rengjøringsbyrå gjør, i alle fall når det kommer til vasking hos privatpersoner. Her skal boligen eller leiligheten nøye rengjøres før den overlates til ny eier. I de fleste hjem er det ikke noen spesielle utfordringer forbundet med en slik vask, slik at en flyttevask ikke behøver å ta timevis.

Men dersom man har røyket innendørs eller har et åpent kjøkken mot stuen, så vil man kunne oppleve utfordringer med å rengjøre taket eller andre områder som er spesielt skitne.

Se video om renhold på YouTube her.

Spesielle områder som man gjerne ikke tenker på ved en flyttevask, er områder der man må dra frem gjenstander eller hvitevarer for å rengjøre. For eksempel bør det vaskes bak komfyren eller kjøleskapet ved en flyttevask, samt andre utilgjengelige steder som i sluket på dusjen og dusjkabinettet.

Mange steder har behov for spesielle rengjøringsmidler eller metoder, og følgelig er det en trygghet i å overlate dette til et rengjøringsbyrå.

Når det kommer til vask av tak, så er dette som regel en utfordring. Prøver man å vaske taket med en fuktig mopp vil resultatet som regel bli at det blir skjoldete. Vasking med en tørr mopp eller eventuelt maling vil være de beste løsningene, sistnevnte dersom taket er spesielt skittent og leiligheten/boligen ikke kan selges i den standen som det er i.

Lovverk om utvask og rengjøring

I lovene om kjøp og salg av bolig står det skrevet at leiligheten/boligen skal overleveres i en vanlig god stand, samtidig som den skal være ryddet og rengjort. Akkurat hva som defineres som «rent» vil følgelig være en definisjonssak, men de fleste har nok et klart bilde om hva som er rent og hva som ikke er det.

Ettersom det er skrevet i lovverket at det skal rengjøres før man selger en bolig, så vil det følgelig ikke være nødvendig å ha det med i kjøpskontrakten. Men dersom det er spesielle vilkår eller behov kan det uansett være greit å ha med, også dersom boligen har ekstra rom, garasje eller lignende som også skal rengjøres.

Dersom boligen ikke er tilstrekkelig rengjort, så kan man kreve erstatning for den jobben det vil koste å leie inn et rengjøringsbyrå. Med andre ord er det svært viktig at man som selger sørger for at boligen er skikkelig rengjort. Hvis man gjør jobben selv, og det ikke er godt nok, så vil kjøperen uansett kunne kreve at et rengjøringsbyrå kommer og utfører renholdet.

Man vil da måtte betale den samme summen som man egentlig ønsket å spare, og følgelig har man kastet bort mye tid på å vaske selv. Derfor anbefaler vi nesten alltid at man bruker et profesjonelt vaskefirma til å ta seg av flyttevasken. Det koster helt klart mye mindre enn hva det er verdt.

Gjøre flyttevasken selv

Dersom du på tross av vår anbefaling ønsker å gjøre flyttevasken selv, så er det naturligvis fullt mulig – og resultatet kan også bli bra. Men da er det viktig at du tenker på alt som skal vaskes, og at du også vet hvilke overflater som tåler hvilke vaskemidler.

Vi har tidligere snakket om rengjøring av tak og hvordan ulike gulv har behov for ulike vaskemetoder. Husk også at dersom man ikke har gjort en grundig flyttevask før, så er det mange områder man ikke tenker på skal vaskes.

Det kan være alt fra skap og skuffer til rengjøring av listverk og andre overflater som man sjeldent vaskes.

Utvask og renhold av leilighet

Det er vanlig i en flyttevask at man tørrmopper alle vegger, takhjørner og ikke minst tak for å samle opp alt av støv, spindelvev og lignende.

Husk også at vinduene skal vaskes ved en vindusvask, både innvendig og utvendig. Andre overflater som kan være lett å glemme under en flyttevask, er lysbrytere, stikkontakter, ventiler og andre småting der støvet ofte legger seg på kantene.

Glemmer man slike områder kan det koste deg dyrt, spesielt dersom du treffer på «feil kjøper». Enkelte vil da kreve et vaskebyrå til å rette opp i de små feilene ettersom de da ikke mener at boligen/leiligheten har blitt tilstrekkelig rengjort før salg.

Tenk også på førsteinntrykket når du gjør en flyttevask. Sørg for at inngangsparti og eventuelt uteområde er rengjort og gir en varm velkomst.

Dette gjelder også ved eventuell visning, og kanskje spesielt da er det viktig at boligen eller leiligheten er tilstrekkelig rengjort. De nevnte detaljene ovenfor kan som regel vente til selve flyttevasken utføres.