Berøringsfrie kredittkort

NFC kredittkort

Berøringsfrie kredittkort har kommet stort inn på det norske markedet. Slik fungerer berøringsfrie kredittkort.

berøringsfrie kredittkort har kommet stort inn på det norske markedet, og er en grei måte å betale småbeløp raskt og enkelt.

Slik fungerer berøringsfrie kredittkort

Berøringsfrie kredittkort fungerer på alle terminaler, som har symbol for kontaktfri betaling. Du betaler ved å holde kortet inntil terminalen til du hører et pip, og da har betalingen gått gjennom. Du trenger ikke å taste pinkode på beløp under 200 kroner, med et maksimalbeløp på 600 kroner om dagen.

Med kontaktløs betaling er det kredittkortdelen av kortet som benyttes, og ikke direkte overføring med BankAxept. Dermed er det kredittkortet ditt du betaler med. Både Visa og Mastercard har innført den berøringsfrie kredittkortteknologien.

Bankkortet fungere ved hjelp af NFC-teknologi – near field communication – som gjør det mulig for bankkortet og terminalen å kommunisere med hverandre uten direkte kontakt gjennom chip eller magnetstripe. Det er den samme teknologien som brukes til kollektivt reisekort og andre adgangskort.

Fordelen med berøringsfrie kort er muligheten for å spare tid på betalingen. Kortbetaling tar fortsatt lenger tid enn kontantbetaling, men med berøringsfrie kort er tiden koret ned.

Hvem får berøringsfrie kort?

Flere større banker og kredittkortselskaper sender bare ut berøringsfrie kort som erstatning for utdaterte eller mistede kort, og innenfor få år vil alle kort i Norge være berøringsfri. Det er likevel opptil kunden selv å aktivere funksjonen for å bruke kortet som berøringsfritt kort hos kredittselskapet eller banktjenesten din.

Hos de fleste utbyderne har det vært ungdom og studenter som har fått byttet ut kortet sitt først – utbyderne regner med at ungdom er mere åpne for nye teknologier og tar dem fortere i bruk.

Problemer med å få nok handelssteder til å bytte betalingsterminal til NFC-kompatible terminaler har betydd at det har tatt lenger tid å få berøringsfrie kort på det norske markedet, enn andre steder.

En del kunder har vært bekymret for sikkerheten med berøringsfrie kredittkort, men erfaringer fra utlandet viser at svindel med denne korttypen faktisk er lavere enn med tradisjonelle kredittkort.